Vattenteknik

Bli av med kalkbeläggningar

Har du någon gång stått i duschen och märkt att vattnet sprutar åt alla hål? Detta beror nog troligast på att det sitter kalkavlagringar i strilen. Utöver att det är problem med att duscha, så påverkar dessa kalkbeläggningar dina energikostnader, då de ökar!

Om det är så att du lider av kalkbeläggningar i husets VVS-system så har du högre energiförbrukning än vad du behöver. Det beror på att kalkavlagringarna har en värmeisolerande effekt och det leder till att vattnet värms upp mycket långsammare.

Genom att regelbundet kalka av maskiner så kan du förlänga deras livslängd. Ju längre tid du väntar desto svårare är det att bli av med kalkbeläggningar. Därför ska du även regelbundet se till att kalka av sanitetsporslin, kranar och andra utsatta ställen.

Det finns idag många bra medel som även är lätta att använda. Dock är de frätande så var försiktig när du använder dem. Kalkavlagringar och kalkbeläggningar ger dock stora problem även på insidan av rören i huset. Därför är det en god idé att hitta en bestående lösning om du bor i ett område med kalkrikt vatten.

Det finns bland annat två alternativ att använda sig av. Det ena är att använda sig av ett så kallat vattenavhärdningsfilter. Den tar bort kalken i vattnet på filtermaterial och fångar även upp kalciumjoner och magnesiumjoner. Dessutom tvättas det rent mot regenerering. Ditt vatten silas genom filtermassan och gör vattnet mjukt.

Det andra alternativet är att använda sig av en magnetisk vattenbehandlare. När vattnet passerar förbi magneten, så avmagnetiseras kalken och då kan det inte sätta sig som kalkbeläggningar i rören. På sikt tar det även bort gamla avlagringar av kalk.