Vattenteknik

Vattenfilter

Vi är bortskämda i Sverige, med att ha vatten direkt i en kran. Dock är det så att vi har inte alltid ett vatten som är rent. Detta drabbar särskilt dig som bor i eget hus och har en egen brunn. Du kan ha flera olika problem med ditt vatten. Det kan vara så att det luktar, eller att det är partiklar i det, eller så är det fyllt med bakterier eller kalk. För att ta reda på vad du har för kvalitet på vattnet så är det bra att göra en vattenanalys. Har du problem så krävs det en form av vattenrening och då i form av ett vattenfilter. Idag finns det en mängd olika varianter av vattenfilter, och både priser och produkter varierar en hel del. Det är inte lätt att veta vilket typ av vattenfilter som just du behöver, utan att göra ett vattenprov. Ett vattenprov eller en analys talar om för dig vad för vattenrening du behöver. Du kan göra provet på egen hand, genom att beställa egna provflaskor på nätet, men du kan även be din kommun om hjälp. Du kan även testa ditt vatten efter att du installerat ditt vattenfilter.

Olika typer av vattenfilter

Det finns olika typer av vattenfilter att välja mellan och vad du ska välja beror dels på vad det är för fel på vattnet, men det kan även spela roll var du bor.

Är det så att du har ett mindre hushåll, eller kanske en sommarstuga, så är det bra med ett patronfilter. En patron av detta slag kan laddas med olika sorters filter beroende på vad du vill filtrera bort från ditt vatten. Det är lätt att installera ett patronfilter.

Det som är allra vanligast när det kommer till vattenfilter och vattenrening är kolfilter. Dessa kan du montera på egen hand och de ser till att ta bort organiska föreningar. Dessa fungerar dock inte mot tungmetaller eller bakterier.

Ett annat typ av vattenfilter är sandfilter. Detta är ett stort reningssystem, som ska installeras av en fackman.

UV-filter är ett annat typ av filter som kan sättas in för att få ordning på bakteriehalterna i vattnet.