Vattenteknik

Kalkfilter

Kalkfilter är något många hushåll har behov av idag. Om man har ett vatten som innehåller höga halter av kalk, så kallas detta för hårt vatten. Man beräknar hårdhet på vatten utifrån hur mycket kalcium och magnesium det innehåller. Hårt vatten innebär höga värden av dessa ämnen, brist på dem ger mjukt vatten.

Vatten med höga halter kalk är ofta hårt, eftersom det innehåller mycket kalcium. Problemet uppstår ofta på de platser i Sverige där det finns ett kalkrikt grundvatten. Du kan dricka hårt vatten eller vatten med kalk i, det är inte farligt, men det kan ge problem i längden. Oftast visar sig dessa problem när man ska använda vattnet. Hettar du till exempel upp vatten med höga halter kalk, så kommer det att bli avlagringar. Du kanske har märkt av det din vattenkokare till exempel? I varmvattenberedare kan detta ske med, och då heter det pannsten. Detta kan ge förluster i energiöverföringen. Bland annat tar det längre till för vattnet att bli varmt i duschen.

För att åtgärda hårt vatten eller kalkproblem, så finns det idag en mängd olika sätt du kan gå tillväga på. Ett enkelt sätt är att installera ett kalkfilter. Det kan även kallas för avhärdningsfilter eller mjukvattenfilter. Ett kalkfilter ser till att avhärda ditt vatten så att det blir klart och rent och går att använda. Om du vill garantera dig om att det inte bara är kalk som är problemet, så kan du ta ett vattenprov. Det kan visa att du behöver fler filter än bara ett kalkfilter. Förvisso kan flera kalkfilter även filtrera bort andra ämnen, men inte alla. Därför är det en god idé att göra en vattenanalys, så att du vet vad du ska investera i. Du bör ta ett vattenprov vart tredje år, om du har en egen brunn.