Vattenteknik

Järnfilter

Dricksvatten är ett av våra viktigaste livsmedel och ändå är det väldigt många husägare som har egen brunn som är dåliga på att ta vattenprov och kontrollera att man har vatten med en bra kvalitet. Det är inte alltid det märks på vattnet om det är dåligt, även om smak, lukt och missfärgningar kan ge indikationer på att något är fel.

Ett vanligt problem orsakat av vatten är bruna beläggningar. Det beror på att vattnet har för högt värde av järn eller mangan. Det man kan göra åt detta är att skaffa ett järnfilter. Fördelen med ett järnfilter är att man inte behöver någon form av kemikalier. Det använder sig istället av syre, som fångar upp det i filtret och renar vattnet. Många gånger kan man ha ett järnfilter som inte bara filtrerar bort järnet, utan det även höjer pH-värdet på vattnet. Det är inte ovanligt att ett vatten som är fyllt med järn även har ett lågt pH-värde och det kan vara farligt. Det gör vattnet surt, och det fräter på kopparledning, som i sin tur leder till att koppar frigörs, vi får i oss det och det lagras i vår kropp och kan överbelasta njurar och lever.

För att ta reda på om du behöver ett järnfilter så är det bra att utföra ett vattenprov eller en analys. Detta kan du göra på egen hand eller be din kommun göra åt dig. Visar det sig att du har höga halter av järn, så är det som sagt bra att satsa på ett järnfilter. Dock är det inte alltid nödvändigt med ett vattenprov, då järn i vattnet ofta ger bruna beläggningar i handfat och övriga sanitetsporslin. Men vill du försäkra dig om att det inte finns fler skadliga ämnen så är det alltså bra att göra en vattenanalys.